Toidutundlikkuse test

Toidutundlikkus on sarnaselt allergiale immuunreaktsioon teatavale toiduainele. Küll aga väljendub toidutundlikkuse reaktsioon võrreldes allergiaga palju aeglasemalt (kuni 72 h peale tarbimist) ning võib avalduda väga erinevate terviseprobleemidena, mida võib olla esialgu ei oskakski toiduga seostada.

Toidutalumatus/-tundlikkus tekib siis, kui soole limaskesta kahjustavad toidust pärit ühendid või sealt imenduvad ühendid, mis ei ole seedeensüümide poolt lõpuni lagundatud või lagundamine on puudulik, või siis on sooleseina läbilaskvus suurenenud. Kui suuremad toiduosakesed satuvad läbi soole limaskesta organismi, kutsuvad need esile immunoloogilise vastuse, mis on sarnane allergiale. Kõige lihtsamalt öeldes ongi allergia  ja toidutalumatus/-tundlikkus organismi reaktsioonid ainetele, millele immuunsüsteem reageerib kui võõrastele.

Keha ei tohiks normaalolukorras toitu võõraks pidada. Enamuse inimeste puhul toimub seedimine sooles efektiivselt, kuid osadel reageerib soolestiku immuunsüsteem toidule kui võõrainele. Kuna toitu tarbitakse igapäevaselt, avaldavad pidevalt mõju ka toidus sisalduvad immuunreaktsiooni esilekutsujad, ning jääb püsima ka nende poolt põhjustatud probleem – seni, kuni esilekutsuja välja selgitatakse ja toidust elimineeritakse. Toidutalumatuse avastamine ja talumatust tekitavate toiduainete vältimine igapäevamenüüs aitab suuresti parandada tervist ja enesetunnet ning vältida hilisemaid võimalikke tüsistusi organismis.

Peamised teadaolevad toidutundlikkuse sümptomid võivad olla:

  • Seedeprobleemid (sh puhitus, kõhulahtisus, -kinnisus)
  • Migreen, kroonilised peavalud
  • Nahaprobleemid, -lööbed (atoopiline ekseem, akne ja psoriaas)
  • Krooniline nohu
  • Psüühilised häired, ärevus, depressioon
  • Refluks
  • Liigeseprobleemid, põletikud
  • Pidev väsimus

Sageli esineb toidutundlikkus lisaks raskendava faktorina paljude haiguste korral nagu näiteks:

  • tundmatu etioloogiaga kroonilised haigused
  • diabeet
  • kilpnäärme põletik
  • gastrointestinaalhäired (Crohni tõbi, tsöliaakia, ärritatud soole sündroom)
  • ülekaalulisus
  • kõrgvererõhutõbi
  • fibromüalgia
  • kõrge kolesterooli tase
  • podagra jne.

Tihti võib saada haiguse ravimisel paremad tulemused, kui arvesse võetakse ka toidutundlikkust. Toidutundlikkuse määramine on äärmiselt keerukas, kuna haigusnähud võivad ilmneda vahetult pärast söömist kuni kahe ööpäeva jooksul. Enamjaolt kasutatakse toidutundlikkuse väljaselgitamiseks elimineerimisdieeti, kuid alternatiiviks on ka toidutundlikkuse testi tegemine.

Oluline on silmas pidada, et ükski test ei ravi mitte kedagi, see on vaid terapeudi abivahend. Testi teostamine ja ainult toiduainete menüüst väljajätmine ei diagnoosi ega ravi terviseprobleemi. Test aitab välja selgitada, mis inimesele vaevusi põhjustab, millised toiduained annavad tugeva-, keskmise- või madala reaktsiooni ning millele reaktsioon üldse puudub. Reaktsioon toiduainele annab ettekujutuse individuaalsest taluvusest või tundlikkusest ja vastavast seedevõimekusest ning annab piisava informatsiooni individuaalse toitumise planeerimiseks.
Tegelik toidutalumatus/-tundlikkus selgitatakse välja toitumisterapeudi ja kliendi koostöös.

PAKUTAVAD TOIDUTUNDLIKKUSE TESTID

  • CYTOLISA test 176-le toiduainele

Toidutundlikkuse testi jaoks tuleb esmalt pöörduda toitumisterapeudi poole, kes väljastab saatekirja meditsiinilaborisse verevõtuks. Vereanalüüs võetakse veeniverest Synlabi laborites üle Eesti ning analüüs põhineb IgG antikehadel. Test määrab kindlaksvõimaliku tundlikkuse 176 toiduaine suhtes. Testitavad toiduained on kategooriatena juurviljad, maitsetaimed ja joogid, pähklid ja kaunviljad, puuviljad ja marjad, piimatooted, liha- ja kalatooted, teravili jm. Testi tulemused selguvad 15-20 tööpäeva jooksul. Toidutundlikkuse testi tulemusi aitab tõlgendada toitumisterapeut.
Testi tulemused võivad tihtipeale olla segadust tekitavad. Oluline on aru saada, et tegu pole testist välja tulnud toiduainete välistamisega, vaid asendamisega, toitainete mõttes samaväärse toiduainega. Toitumisterapeut annab soovitusi menüümuudatusteks, mis võivad kliendi enesetunnet oluliselt parandada. See on üks viis oma keha paremini tundma õppida ning mitmekülgsemalt toituda. Paljudel juhtudel võib hiljem tundlikkusttekitavaid toiduaineid tarbida mõõdukalt. Toitumissoovitused on alati individuaalsed.

  • CYTOTOXIC test

Kreeka ja ladina keeltest pärit võõrsõnaühendit tsütotoksiline võib eesti keelde tõlkida kui rakkudele mürgine või rakke tappev. Tsütotoksiline testimismeetod võimaldab mikroskoobi all vereliblede (eeskätt valgetele vereliblede ehk leukotsüütide) reaktsiooni jälgides kindlaks teha, missugused toiduained konkreetse inimese immuunsüsteemiga sobivad ja missugused mitte.
Sobimatute toiduainete poolt põhjustatud immunoloogiline reaktsioon võib olla osaliselt või täielikult paljude terviseprobleemide põhjustajaks.

Cytotoxic testi ERINEVAD TESTID

  • Piimale ja nisule
  • 32, 64, 96 ja 120 toiduainet
  • 15 lisaainet (toidus)

Cytotoxic testi on võimalik teha saatekirja alusel nii Tartu kui ka Tallinna laboris (mitte Synlabis). Vere andmise järgselt kulub toidutalumatuse testi tulemuste saabumiseni ligikaudu 2 nädalat. Peale tulemuste saabumist lepitakse kokku aeg nõustamiseks.

Kõik toidutundlikkuse testid sisaldavad ühte tasuta nõustamist (v.a.Cytotoxic test 2 toiduainele).

Täpsem info testide kohta ja registreerumine: piirsaluhelen@gmail.com

NB! Toidutalumatuse testi tulemused kuuluvad toitumisteraapia valdkonda, antud tulemuste jälgimine aitab täiendavalt kaasa haiguste taandumisele või haigusnähtude ennetamisele. Sellega ei tohi asendada juba käimasolevat ravi.